poniedziałek, 22 czerwca 2015

Rozwiązanie sobotniej zagadki

Witajcie,

bardzo mi się podobały Wasze propozycje dotyczące zagadkowego zdjęcia :)

Nie jest to pascha - tą robimy tylko na Wielkanoc, nie jest to również sernik i twaróg. Najbliższa prawdy była Renya - na zdjęciu znajdował się domowy ser podpuszczkowy dojrzewający, czyli ser a'la Koryciński :) Bardzo trudno opisać mi jego smak... coś pomiędzy serem żółtym, oscypkiem a serem białym. Jeśli macie dostęp do krowiego mleka - a można je dostać w mlekomatach - zachęcam Was do spróbowania poniższego przepisu :) Potrzebujecie jeszcze jedynie podpuszczkę - ja zamówiłam ją przez internet.
Nasz serek ma dwie wersje - z czarnuszką oraz suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jest pycha! Wybaczcie mi ilość zdjęć, ale tak jakoś wdzięcznie mi się go fotografowało deskę serów :D
Składniki:
- 5 litrów mleka krowiego (nie UHT i nie pasteryzowane)
- 4 łyżki "czystego" kefiru (chodzi o to, aby nie miał dodatków w postaci np. mleka w proszku)
- podpuszczka - my używamy mikrobiotycznej
- dowolne, ulubione zioła

Solanka:
- 20 dkg soli kamiennej – niejodowanej!
- 1 litr przegotowanej chłodnej wody

Akcesoria:
- garnek
- termometr kuchenny
- chusta serowarska lub pielucha tetrowa czy gaza
- durszlak

Przygotowanie:
Kefir zostaw w temperaturze pokojowej na ok 3 godz. Mleko wymieszaj z kefirem i podgrzej do temperatury 37-40°C. Zestaw z ognia. Ciągle mieszając dodaj podpuszczkę wg. zaleceń na buteleczce. Dokładnie wymieszaj trzepaczką - ok 30 sekund w jedną stronę, energicznymi ruchami, potem chwilkę w drugą, powoli, do wyhamowania wiru. Przykryj pokrywką i zostaw na ok 30 min. do wytworzenia skrzepu. Można włożyć garnek do lekko nagrzanego piekarnika lub owinąć go kocem, aby dłużej utrzymał temperaturę.  Po tym czasie sprawdź czy skrzep jest zwarty, jeśli nie to odczekaj jeszcze trochę. Pokrój skrzep na małe kawałki ok 1×1 cm i pozostaw aby opadł na dno (ok 30 min). Następnie na durszlak wyłożony chustą serowarską lub pieluchą tetrową wyjmij skrzep dodając ulubione przyprawy – u mnie czarnuszka do połowy sera i pomidory suszone do drugiej. Ustaw durszlak z serem na garnku i zostaw aby ociekł. Odwróć ser po ok 2 godz. Po kolejnych 2 godz zdejmij chustę i odwróć ponownie ser.  Ser odwracać jeszcze 2-3 razy, co 2 godz. Ser pozostaw na durszlaku na noc, w temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia przygotuj solankę. Umieść ser w solance na ok 3 godziny. Tak naprawdę czas moczenia sera w solance zależy od wielkości przygotowanego serka oraz indywidualnego smaku. Po tym czasie osusz ser. Jest już gotowy do jedzenia. Możesz też odstawić go aby dojrzał na najwyżej półce lodówki - może leżakować do 2 tygodni.
Z podanej proporcji wychodzi ok. 1 kg sera :) Dziurki, które widzicie na zdjęciu pochodzą z nocnego dojrzewania :) 

WARTO SPRÓBOWAĆ! :)

13 komentarzy:

  1. jeeeeej ale to pysznie wygląda *_* a ja tak bardzo lubie sery mmmniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wdzięczny materiał do fotografowania :) Jesli smakuje tak jak wygląda to znaczy, że jest przepyszny! Jest 23:10 a ja oglądając zdjęcia zrobiłam się mega głodna... i co ja biedna mam teraz zrobić?

    pozdrawiam, zmartwiona i głodna Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, te sery wyglądają wprost obłędnie, nawet nie chcę myśleć jak smakują, bo chyba się zaślinię :) Jestem akurat bardzo serolubna, więc na pewno wypróbuję ten przepis za jakiś czas, jak zrobi się nieco luźniej. Myślałam, że to jakaś trudniejsza sztuka, a tymczasem patrząc po opisie - chyba dam radę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie dziurki mnie zachwyciły. Robię często ser podpuszczkowy, nie dodaję kefiru - muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. a teraz do wędzaka i masz wędzony ser:))
    a sery wyglądają pięknie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje zdjęcia są tak apetyczne (a ja jestem tak bardzo twarogożerna), że miałabym ochotę wypróbować ten przepis. Najwyżej zawezwę do pomocy Mamę - technika technologii mleczarstwa:-)
    Oby tylko znów wygoda nie wzięła góry nad chęciami... zwykły twaróg z ziołami i kminkem też jest przepyszny;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy ja mogę prosić ale gotowy serek, jaka pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko jak on pięknie wygląda, aż się go chce!!!:))) ja sobie zapisuję ten przepis i koniecznie muszę zrobić. Tylko co to są mlekomaty?:) muszę u googla sprawdzić bo jakoś nie spotkałam się dotąd.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie. Uwielbiam sery!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają na bardzo smakowite te sery :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie sery. Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wygląda, ja po taki jeżdzę na rynek :)

    OdpowiedzUsuń

No, a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś.
- Czesław Miłosz