sobota, 6 czerwca 2015

Kulinarna Sobota: Zapiekanka z kurczakiem i szparagami i czekoladowe ciasto z cieciorki

Witajcie!

Dziś, zgodnie z obietnicą, wracam do cyklu "Kulinarna Sobota" :) Postaram się zamieszczać regularnie wpisy z ciekawymi, smacznymi przepisami :)

Na dobry początek zapiekanka makaronowa ze szparagami. Sezon się kończy, więc to ostatnia szansa ;) Ja wykorzystałam makaron razowy, bezglutenowcy mogą go zastąpić makaronem gryczanym.
 


Składniki:
- 200 g makaronu razowego świderki
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 250 g zielonych szparagów
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki 12% z kartonika
- 2 żółtka
- masło klarowane
- pieprz czarny
- sól morska
- 150 g tartej mozzarelli

Przygotowanie:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć cedzakiem i przelać zimną wodą, odsączyć na sitku. W wodzie w której gotowały się szparagi ugotować al dente makaron. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w kostkę doprawić pieprzem i solą morską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawioną solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.  Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.

A na deser? Czekoladowe ciasto z cieciorki :)
 


Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej, odsączonej cieciorki (ja wykorzystałam cieciorkę z puszki)
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 6 dużych jajek
- 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu (ew. dosłodzić do smaku)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

- 50 dkg półtłustego sera mielonego
- budyń waniliowy (suchy)
- truskawki lub inne miękkie owoce

Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksować razem z sokiem z pomarańczy na gładką pastę. Dodać 4 jajka i pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Wylać do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.

Ser wymieszać mikserem w garnku z budyniem, dodać 2 jajka, posłodzić do smaku. Postawić na małym ogniu i zagotować. Dodać pokrojone truskawki. Przestudzić masę.

Składamy ciasto w tortownicy: Ciasto przekroić na pół, wyłożyć masę serową, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO!!!

Pochwalcie się, jeśli wykorzystacie któryś z przepisów :)

21 komentarzy:

  1. Zapiekanka świetnie się zapowiada jak gdzieś jeszcze dostane szparagi to na pewno wypróbuję. Ciastem mnie zaciekawiłaś i muszę go spróbować misi być świetne, ja osobiście zamiast masła klarownego używam oleju kokosowego więc zrobię parę zmian i się pochwalę jak wyszło:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile puszek ciecierzycy zużyłaś:)

      Usuń
    2. robiłam ten przepis z 1,5 porcji - wtedy to są 2 puszki :)

      Usuń
  2. Ojej, ale pyszności :) Tylko po co ja tu zaglądam wieczorem, teraz chyba zgłodnieję i nie zasnę (albo będzie mi się śniło to ciasto czekoladowe) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi :) bardziej podoba mi się sen ;)

      Usuń
  3. Musze zrobić ten makaron i ciasto! wygląda bardzo smakowicie- bezglutenowa i bezlaktozowa właśnie odkryła raj ;P. Będę zaglądać częściej ;)
    Pozdrawiam,
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy Ty masz czas to wszystko pichcić? Wszystko wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po nocy, Aniu ;) żartuję... ale zawsze robię to wieczorem, po pracy

      Usuń
  5. mmm jak pysznie ! :) ah a ja ostatnio staram sie jesc lżejsze rzeczy a Ty tu kusisz takimi wspaniałościami , zwłaszcza tym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież ta zapiekanka jest lekka ;)

      Usuń
  6. Pyszny post, ni wiem czy oglądać czy pędzić do kuchni :)

    całuję, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pędzić do kuchni! :D i pochwalić się efektami ;)

      Usuń
  7. Ehh, szparagi, coś pięknego:) Potrawka na zdjęciach wygląda świetnie:) Dobrze, że do Ciebie zajrzałam:) Pozwolę sobie obserwować Twój blog:) Zapraszam do mnie www.mojepasjewjednymmiejscu.blogspot.com
    Pozdrawiam:)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam częściej do odwiedzin i pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  8. O kurczaczki, to ciacho wygląda obłędnie, w życiu bym nie zgadła z czego jest zrobione! Do wypróbowania na pewno! D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest naprawdę super! :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Skorzystam z Twoich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  10. na makaron to chętna nie jestem ale na to ciacho! Aga mniam!

    OdpowiedzUsuń

No, a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś.
- Czesław Miłosz