Dziś, zgodnie z obietnicą, wracam do cyklu "Kulinarna Sobota" :) Postaram się zamieszczać regularnie wpisy z ciekawymi, smacznymi przepisami :)
Na dobry początek zapiekanka makaronowa ze szparagami. Sezon się kończy, więc to ostatnia szansa ;) Ja wykorzystałam makaron razowy, bezglutenowcy mogą go zastąpić makaronem gryczanym.
Składniki:
- 200 g makaronu razowego świderki
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 250 g zielonych szparagów
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki 12% z kartonika
- 2 żółtka
- masło klarowane
- pieprz czarny
- sól morska
- 150 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce i gotować około 3
minuty w osolonej wodzie. Wyjąć cedzakiem i przelać zimną
wodą, odsączyć na sitku. W wodzie w której gotowały się szparagi ugotować al dente makaron. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w
kostkę doprawić pieprzem i solą morską, wymieszać i odłożyć
na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki
pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i
wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i
doprawioną solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć
do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej, odsączonej cieciorki (ja wykorzystałam cieciorkę z puszki)
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 6 dużych jajek
- 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu (ew. dosłodzić do smaku)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 dkg półtłustego sera mielonego
- budyń waniliowy (suchy)
- truskawki lub inne miękkie owoce
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksować razem z sokiem z pomarańczy na gładką pastę. Dodać 4 jajka i pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Wylać do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
Ser wymieszać mikserem w garnku z budyniem, dodać 2 jajka, posłodzić do smaku. Postawić na małym ogniu i zagotować. Dodać pokrojone truskawki. Przestudzić masę.
Składamy ciasto w tortownicy: Ciasto przekroić na pół, wyłożyć masę serową, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Pochwalcie się, jeśli wykorzystacie któryś z przepisów :)
Składamy ciasto w tortownicy: Ciasto przekroić na pół, wyłożyć masę serową, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Pochwalcie się, jeśli wykorzystacie któryś z przepisów :)
Zapiekanka świetnie się zapowiada jak gdzieś jeszcze dostane szparagi to na pewno wypróbuję. Ciastem mnie zaciekawiłaś i muszę go spróbować misi być świetne, ja osobiście zamiast masła klarownego używam oleju kokosowego więc zrobię parę zmian i się pochwalę jak wyszło:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńA ile puszek ciecierzycy zużyłaś:)
Usuńrobiłam ten przepis z 1,5 porcji - wtedy to są 2 puszki :)
UsuńOjej, ale pyszności :) Tylko po co ja tu zaglądam wieczorem, teraz chyba zgłodnieję i nie zasnę (albo będzie mi się śniło to ciasto czekoladowe) :-)
OdpowiedzUsuńhihihihi :) bardziej podoba mi się sen ;)
UsuńMusze zrobić ten makaron i ciasto! wygląda bardzo smakowicie- bezglutenowa i bezlaktozowa właśnie odkryła raj ;P. Będę zaglądać częściej ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Kasia
Zapraszam co sobota :)
UsuńPozdrawiam!
Kiedy Ty masz czas to wszystko pichcić? Wszystko wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńpo nocy, Aniu ;) żartuję... ale zawsze robię to wieczorem, po pracy
Usuńmmm jak pysznie ! :) ah a ja ostatnio staram sie jesc lżejsze rzeczy a Ty tu kusisz takimi wspaniałościami , zwłaszcza tym makaronem :)
OdpowiedzUsuńprzecież ta zapiekanka jest lekka ;)
UsuńPyszny post, ni wiem czy oglądać czy pędzić do kuchni :)
OdpowiedzUsuńcałuję, Ania
pędzić do kuchni! :D i pochwalić się efektami ;)
UsuńEhh, szparagi, coś pięknego:) Potrawka na zdjęciach wygląda świetnie:) Dobrze, że do Ciebie zajrzałam:) Pozwolę sobie obserwować Twój blog:) Zapraszam do mnie www.mojepasjewjednymmiejscu.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Monika
Zapraszam częściej do odwiedzin i pozdrawiam ciepło!
UsuńO kurczaczki, to ciacho wygląda obłędnie, w życiu bym nie zgadła z czego jest zrobione! Do wypróbowania na pewno! D
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę super! :) Pozdrawiam
UsuńSkorzystam z Twoich przepisów:)
OdpowiedzUsuńpodziel się wrażeniami :)
Usuńna makaron to chętna nie jestem ale na to ciacho! Aga mniam!
OdpowiedzUsuńżyczę zatem smacznego ciasta! :)
UsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń