Dziś zgodnie z obietnicą przepis na smaczne pęczotto oraz sernik z kaszy jaglanej :)
To mój pierwszy raz, kiedy jadłam pęczak. Bardzo smakowało mi jego połączenie z cukinią oraz boczniakami. Możecie zapiec pęczotto lub przygotować je tylko na patelni, Wtedy musicie tylko wydłużyć czas duszenia :)
Zapiekane pęczotto z kurczakiem, cukinią i boczniakami: (oryginalny przepis tutaj)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- pojedyncza, większa pierś kurczaka
- pojedyncza, większa pierś kurczaka
- 2 małe cukinie
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki czarnuszki
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu (w wersji do zapiekania)
- sól, pieprz
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Solimy i wrzucamy pęczak. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. na małym ogniu (jeżeli nie chcecie zapiekać pęczotto wydłużcie ten czas do 40 min) W międzyczasie, w woku lub dużej patelni, na maśle podsmażamy
pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
pokrojoną w kostkę cukinię, a po chwili pokrojone boczniaki. Doprawiamy ziołami i smażymy, aż odparuje woda, a cebula i cukinia będą
miękkie. Na drugiej patelni obsmażamy pierś kurczaka
pokrojoną w kostkę. Do woka dodajemy ugotowany pęczak, kurczaka, śmietanę, jogurt grecki i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Dusimy do miękkości lub przekładamy do naczynia ceramicznego, posypujemy parmezanem i zapiekamy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
A na deser - truskawkowy sernik z kaszy jaglanej: (oryginalny przepis tutaj)
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 250g półtłustego twarogu
- 200g jogurtu greckiego
- 250g półtłustego twarogu
- 200g jogurtu greckiego
- 400g świeżych truskawek
- stewia lub ksylitol do smaku
- 30g żelatyny
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
Przygotowanie:
Kaszę
jaglaną przelewamy obficie na sicie zimną wodą, następnie wrzątkiem i gotujemy w mleku na małym ogniu ok 15-20 min, do wchłonięcia płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowaną kaszę, twaróg oraz jogurt wrzucamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu blendujemy truskawki. Dodajemy mus truskawkowy do masy i miksujemy razem, dosładzając do smaku. Żelatynę zalewamy w garnuszku 1/3 szklanki zimnej wody, czekamy chwilę aż napęcznieje, następnie rozpuszczamy podgrzewając na kuchni - nie wolno zagotować! Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy - cały czas miksując. Przelewamy wszystko do formy i posypujemy na
wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na
noc. Przed podaniem możemy ozdobić truskawkami, melisą i polać dodatkowo musem truskawkowym.
Uważajcie, żeby kasza jaglana była świeża! Ta, która dłużej leży, nawet w opakowaniu, gorzknieje i nie jest smaczna...
SMACZNEGO!
Wyglądają przepysznie. Aż ślinka leci.
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńHa, akurat kilka dni temu nakupiłam duuużo kaszy jaglanej i kaszy pęczak, będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńsuper! :)
Usuńmmmm to ostatnie zdjęcie ah!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiacho wygląda świetnie, te z ciecierzycą zrobiłam i muszę przyznać, że smakowało. Zniknęło nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało! :)
UsuńTo przepisy dla mnie, bo uwielbiam pęczak i kaszę jaglaną:)
OdpowiedzUsuńTak... to sobie zafundowałam cieknącą ślinkę po godzinie dwudziestej czwartej! Niesamowicie smakowicie wyglądają te potrawy! Pęczak uwielbiam!!! A to ciacho, to MUSZĘ zrobić, z czystej ciekawości :) No i nie tylko dlatego, bo podejrzewam, że jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńhihihihi :) za tydzień będzie przepis na pęczotto z botwinką, więc zapraszam! :)
UsuńKupuję dziś truskawki i robię!
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszło! :)
UsuńAj, poszłam na łatwiznę - ugotowałam kaszę jaglaną z bakaliami i dodałam zmiksowane truskawki;-). Mało atrakcyjne z wyglądu, ale smaczne - obżerałam się dwa dni:-)
UsuńSmakowicie wygląda, kaszę jaglaną uwielbiam, ale przyznam że do tej pory jadłam ją tylko "na ostro", na słodko nie lubię, ale takie ciacho widzę pierwszy raz i prezentuje się znakomicie i jeszcze te truskawki...., chyba się skuszę i też sobie takie zrobię:) dzięki za przepis:) uściski!!
OdpowiedzUsuńja też raczej robię na ostro :) to drugi raz, kiedy robię ją w formie deseru :)
UsuńPyszności! Gdyby nie to, że nie mam w tej chwili twarogu w lodówce, już bym sernik robiła :D
OdpowiedzUsuńhihihihihi :)
UsuńPrzyszłam z ćwiczeń a tu takie smaki, o rany, głodna jestem, a z przepisów skorzystam pęczota nie jadłam jeszcze w takiej postaci;)
OdpowiedzUsuńto w sam raz na posiłek po ćwiczeniach :)
UsuńJak pięknie podane:) aż się ma ochotę spróbować.
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
Usuń