sobota, 13 czerwca 2015

Kulinarna Sobota: Zapiekane pęczotto z cukinią i boczniakami oraz jaglany sernik truskawkowy

Witajcie!

Dziś zgodnie z obietnicą przepis na smaczne pęczotto oraz sernik z kaszy jaglanej :)
To mój pierwszy raz, kiedy jadłam pęczak. Bardzo smakowało mi jego połączenie z cukinią oraz boczniakami. Możecie zapiec pęczotto lub przygotować je tylko na patelni, Wtedy musicie tylko wydłużyć czas duszenia :)

Zapiekane pęczotto z kurczakiem, cukinią i boczniakami: (oryginalny przepis tutaj)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- pojedyncza, większa pierś kurczaka
- 2 małe cukinie
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cząbru
- pół łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki tartego parmezanu (w wersji do zapiekania)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy 3 szklanki wody. Solimy i wrzucamy pęczak. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 min. na małym ogniu (jeżeli nie chcecie zapiekać pęczotto wydłużcie ten czas do 40 min) W międzyczasie, w woku lub dużej patelni, na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, a po chwili pokrojone boczniaki. Doprawiamy ziołami i smażymy, aż odparuje woda, a cebula i cukinia będą miękkie. Na drugiej patelni obsmażamy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Do woka dodajemy ugotowany pęczak, kurczaka, śmietanę, jogurt grecki i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do miękkości lub przekładamy do naczynia ceramicznego, posypujemy parmezanem i zapiekamy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

A na deser - truskawkowy sernik z kaszy jaglanej: (oryginalny przepis tutaj)
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 250g półtłustego twarogu
- 200g jogurtu greckiego
- 400g świeżych truskawek
- stewia lub ksylitol do smaku - 30g żelatyny
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelewamy obficie na sicie zimną wodą, następnie wrzątkiem i gotujemy w mleku na małym ogniu ok 15-20 min, do wchłonięcia płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowaną kaszę, twaróg oraz jogurt wrzucamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę. W osobnym naczyniu blendujemy truskawki. Dodajemy mus truskawkowy do masy i miksujemy razem, dosładzając do smaku. Żelatynę zalewamy w garnuszku 1/3 szklanki zimnej wody, czekamy chwilę aż napęcznieje, następnie rozpuszczamy podgrzewając na kuchni - nie wolno zagotować! Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do masy - cały czas miksując. Przelewamy wszystko do formy i posypujemy na wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem możemy ozdobić truskawkami, melisą i polać dodatkowo musem truskawkowym.

Uważajcie, żeby kasza jaglana była świeża! Ta, która dłużej leży, nawet w opakowaniu, gorzknieje i nie jest smaczna...

SMACZNEGO!

23 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie. Aż ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ha, akurat kilka dni temu nakupiłam duuużo kaszy jaglanej i kaszy pęczak, będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm to ostatnie zdjęcie ah!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda świetnie, te z ciecierzycą zrobiłam i muszę przyznać, że smakowało. Zniknęło nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To przepisy dla mnie, bo uwielbiam pęczak i kaszę jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak... to sobie zafundowałam cieknącą ślinkę po godzinie dwudziestej czwartej! Niesamowicie smakowicie wyglądają te potrawy! Pęczak uwielbiam!!! A to ciacho, to MUSZĘ zrobić, z czystej ciekawości :) No i nie tylko dlatego, bo podejrzewam, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi :) za tydzień będzie przepis na pęczotto z botwinką, więc zapraszam! :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. daj znać jak wyszło! :)

      Usuń
    2. Aj, poszłam na łatwiznę - ugotowałam kaszę jaglaną z bakaliami i dodałam zmiksowane truskawki;-). Mało atrakcyjne z wyglądu, ale smaczne - obżerałam się dwa dni:-)

      Usuń
  8. Smakowicie wygląda, kaszę jaglaną uwielbiam, ale przyznam że do tej pory jadłam ją tylko "na ostro", na słodko nie lubię, ale takie ciacho widzę pierwszy raz i prezentuje się znakomicie i jeszcze te truskawki...., chyba się skuszę i też sobie takie zrobię:) dzięki za przepis:) uściski!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też raczej robię na ostro :) to drugi raz, kiedy robię ją w formie deseru :)

      Usuń
  9. Pyszności! Gdyby nie to, że nie mam w tej chwili twarogu w lodówce, już bym sernik robiła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyszłam z ćwiczeń a tu takie smaki, o rany, głodna jestem, a z przepisów skorzystam pęczota nie jadłam jeszcze w takiej postaci;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pięknie podane:) aż się ma ochotę spróbować.

    OdpowiedzUsuń

No, a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś.
- Czesław Miłosz