Dziś, po raz kolejny na blogu, karteczka :) Dawno nie było u mnie deku, zapewne długo jeszcze nic się w tej technice nie pojawi - przede mną duży projekt haftu krzyżykowego: Renato Parolin "Infinitamente" i niecałe dwa miesiące na jego zrobienie... trzymajcie za mnie kciuki, bo to ważny prezent! Karteczki zajmują mi mniej czasu, więc pewnie w tzw międzyczasie kilka ich jeszcze będzie :)
Dziś pierwsza z kartek przygotowanych na 18-tkę bliźniaków - Ani i Marcina. Pokazuję je pojedynczo ze względu na wyzwanie, do którego je zgłaszam :) Kiedy patrzyłam na karteczki tam zgłoszone, długo zastanawiałam się nad zgłoszeniem moich, ale, kto nie próbuje ten na pewno traci!
Zatem oto kartka:
Przygotowana według linii tekturka - napis - perełki w wyzwaniu Tekturkowe Bingo.
Na prośbę Ani wrzucam jeszcze przepis na jaglaną szarlotkę, którą pokazywałam na FB - jest bardzo smaczna i zdrowa!
- 2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka
- 2 kg słodkich jabłek
- 1/2 szklanki brązowego cukru - w zależności od słodkości jabłek (może być też Stevia lub słodzik)
- cynamon
- 2 garści żurawiny
- płatki migdałowe - do ozdoby
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy obficie zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu zlikwidujemy goryczkowatego posmak. W garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do
niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym
ogniu przez około 15 do 20 minut - do momentu wchłonięcia mleka. Gdy kasza się gotuje ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem - dosładzamy wg. własnego upodobania. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz żurawinę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy lub małych foremek. Ja preferuję drugą wersję - szarlotkę można wtedy podać na ciepło każdej osobie :) Całość posypujemy płatkami migdałowymi oraz
odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto zapiekamy na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Smacznego!
La tarjeta me ha gustado mucho, pero me he quedado con ganas del pastel, el traductor de Google es muy malo y no puedo entender la receta.
OdpowiedzUsuńBss
muchas gracias!
UsuńTrato de escribir la receta en Inglés...?
Cudna karteczka, bardzo radosne kolory :) Powodzenia w wyzwaniu :)
OdpowiedzUsuńPS: Trzymam kciuki za haft i mam nadzieję, że pokażesz go na blogu :)
Dzięki wielkie!
UsuńOczywiście, że pokażę haft! Ale dopiero pod koniec lipca :)
jaglana szarlotka , brzmi ciekawie, wygląda ciekawie, trzeba zrobic :D
OdpowiedzUsuńjest baaaardzo smaczna :)
UsuńSzarlotka wygląda wyborowo:) a co do karteczki, pamiętaj każda z nas ma swój patent i to coś, co ją wyróżnia, koniec i kropka, więc trzymam kciuki:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:)
Dzięki, Aga, za te słowa! :)
UsuńBuziaki!!!
Kartka jest boska! Wspaniała Ci wyszła. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu i proszę bardzo :)
UsuńŚwietna kartka :) dziękujemy za udział w wyzwaniu SnipArt.
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
UsuńPiękna karteczka, powodzenia w wyzwaniu:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPomysł na jaglaną szarlotkę podoba mi się szalenie i na pewno skorzystam z tego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńA karteczka jest śliczna, koronkowy element jest urzekający. No i życzenia wymyśliłaś piękne:-)
Dziękuję! Pochwal się wypiekiem! :)
UsuńŻyczenia nie moje, znalezione, ale bez autora... :)
Twoje przepisy to dla mnie skarby- tego właśnie szukam przeczesując internet :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Postaram się co sobota wrzucić coś ciekawego i smacznego! :)
Usuńłądna, wiosenna karteczka pełna energii :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) podobała się obdarowanej, a to najważniejsze :)
Usuń