sobota, 30 maja 2015

#1 Karteczka na 18-tkę bliźniaków i jaglana szarlotka :)

Witajcie!

Dziś, po raz kolejny na blogu, karteczka :) Dawno nie było u mnie deku, zapewne długo jeszcze nic się w tej technice nie pojawi - przede mną duży projekt haftu krzyżykowego: Renato Parolin "Infinitamente" i niecałe dwa miesiące na jego zrobienie... trzymajcie za mnie kciuki, bo to ważny prezent! Karteczki zajmują mi mniej czasu, więc pewnie w tzw międzyczasie kilka ich jeszcze będzie :)

Dziś pierwsza z kartek przygotowanych na 18-tkę bliźniaków - Ani i Marcina. Pokazuję je pojedynczo ze względu na wyzwanie, do którego je zgłaszam :) Kiedy patrzyłam na karteczki tam zgłoszone, długo zastanawiałam się nad zgłoszeniem moich, ale, kto nie próbuje ten na pewno traci!

Zatem oto kartka:
 Przygotowana według linii tekturka - napis - perełki w wyzwaniu Tekturkowe Bingo.

http://snipart-pracownia.blogspot.com/2015/05/wyzwanie-3.html
Na prośbę Ani wrzucam jeszcze przepis na jaglaną szarlotkę, którą pokazywałam na FB - jest bardzo smaczna i zdrowa!

Składniki:
- 2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka
- 2 kg słodkich jabłek
- 1/2 szklanki brązowego cukru - w zależności od słodkości jabłek (może być też Stevia lub słodzik)
- cynamon
- 2 garści żurawiny
- płatki migdałowe - do ozdoby

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy obficie zimną wodą, następnie wrzątkiem – dzięki temu zlikwidujemy goryczkowatego posmak. W garnku gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niego kaszę i przykrywamy pokrywką. Bez mieszania gotujemy na małym ogniu przez około 15 do 20 minut - do momentu wchłonięcia mleka. Gdy kasza się gotuje ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka. Następnie mieszamy je z cynamonem i cukrem - dosładzamy wg. własnego upodobania. Dodajemy ugotowaną kaszę oraz żurawinę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy lub małych foremek. Ja preferuję drugą wersję - szarlotkę można wtedy podać na ciepło każdej osobie :) Całość posypujemy płatkami migdałowymi oraz odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto zapiekamy na złoty kolor przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. La tarjeta me ha gustado mucho, pero me he quedado con ganas del pastel, el traductor de Google es muy malo y no puedo entender la receta.
    Bss

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muchas gracias!
      Trato de escribir la receta en Inglés...?

      Usuń
  2. Cudna karteczka, bardzo radosne kolory :) Powodzenia w wyzwaniu :)
    PS: Trzymam kciuki za haft i mam nadzieję, że pokażesz go na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie!
      Oczywiście, że pokażę haft! Ale dopiero pod koniec lipca :)

      Usuń
  3. jaglana szarlotka , brzmi ciekawie, wygląda ciekawie, trzeba zrobic :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka wygląda wyborowo:) a co do karteczki, pamiętaj każda z nas ma swój patent i to coś, co ją wyróżnia, koniec i kropka, więc trzymam kciuki:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kartka jest boska! Wspaniała Ci wyszła. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna kartka :) dziękujemy za udział w wyzwaniu SnipArt.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna karteczka, powodzenia w wyzwaniu:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł na jaglaną szarlotkę podoba mi się szalenie i na pewno skorzystam z tego przepisu:-)
    A karteczka jest śliczna, koronkowy element jest urzekający. No i życzenia wymyśliłaś piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Pochwal się wypiekiem! :)
      Życzenia nie moje, znalezione, ale bez autora... :)

      Usuń
  9. Twoje przepisy to dla mnie skarby- tego właśnie szukam przeczesując internet :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Postaram się co sobota wrzucić coś ciekawego i smacznego! :)

      Usuń
  10. łądna, wiosenna karteczka pełna energii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) podobała się obdarowanej, a to najważniejsze :)

      Usuń

No, a czasem się do mnie uśmiechniesz
Znikną smutki szaro – niebieskie
Stoisz w progu i słońce masz w oczach,
Więc dziękuję Ci za to, że jesteś.
- Czesław Miłosz