Witajcie!
Dziś, zgodnie z obietnicą, wracam do cyklu "Kulinarna Sobota" :) Postaram się zamieszczać regularnie wpisy z ciekawymi, smacznymi przepisami :)
Na dobry początek zapiekanka makaronowa ze szparagami. Sezon się kończy, więc to ostatnia szansa ;) Ja wykorzystałam makaron razowy, bezglutenowcy mogą go zastąpić makaronem gryczanym.
Składniki:
- 200 g makaronu razowego świderki
- 1 pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 250 g zielonych szparagów
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki 12% z kartonika
- 2 żółtka
- masło klarowane
- pieprz czarny
- sól morska
- 150 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce i gotować około 3
minuty w osolonej wodzie. Wyjąć cedzakiem i przelać zimną
wodą, odsączyć na sitku. W wodzie w której gotowały się szparagi ugotować al dente makaron. Przelać na sitko i odsączyć. Pierś pokroić w
kostkę doprawić pieprzem i solą morską, wymieszać i odłożyć
na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym. Pieczarki
pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i
wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i
doprawioną solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć
do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.
A na deser?
Czekoladowe ciasto z cieciorki :)
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej, odsączonej cieciorki (ja wykorzystałam cieciorkę z puszki)
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- 6 dużych jajek
- 1/4 szklanki stewii lub ksylitolu (ew. dosłodzić do smaku)
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 dkg półtłustego sera mielonego
- budyń waniliowy (suchy)
- truskawki lub inne miękkie owoce
Przygotowanie:
Ciecierzycę zmiksować razem z sokiem z pomarańczy na gładką pastę. Dodać 4 jajka i pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Wylać do formy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy.
Ser wymieszać mikserem w garnku z budyniem, dodać 2 jajka, posłodzić do smaku. Postawić na małym ogniu i zagotować. Dodać pokrojone truskawki. Przestudzić masę.
Składamy ciasto w tortownicy: Ciasto przekroić na pół, wyłożyć masę serową, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Pochwalcie się, jeśli wykorzystacie któryś z przepisów :)